ספר האגדה בכ"א
ספר האגדה בכ"א
על פי מהותה האגדה היא יצירה קלאסית של תרבות העם ומורשתו ובעיקרה היא מגילויי הרוח העממיים הגדולים. כמה וכמה דורות שיקעו בה את כוח יצירתם הנפלא ואת עושר רוחם, כמה וכמה דורות טיפלו בבניינה ובשיכלולה עד שנעשתה לאותו עולם ומלואו רוחש חיים, רחב אופקים, מלא חן, אדיר בחוכמה וניחן בעוצמת ביטוי חד-פעמית, אנושית, מוסרית ולשונית כאחד – יצירה מקורית שאין דוגמתה בתרבויות אחרות. בזכות אלה נעשה אוצר האגדה היהודית לאבן-פינה נצחית, מופת לדורות.
ספר האגדה בעריכת חיים נחמן ביאליק ויהושע חנא רבניצקי קנה לו מקום מיוחד בתרבות העברית ובספרותה והוא אהוב על בני דור זה, כפי שאהבוהו בני דורות קודמים, לא מעט בזכות השלימות הגדולה, הסיגנון הבהיר, הדיוק הלשוני והסיפוריות הקולחת. מחברי הספר כותבים בהקדמתם: המעולה והמשובח שבאגדה הוא החלק הנצחי שבתוכה, שאין לו גניזה עולמית'. ביאליק ורבניצקי הצליחו לשמר בספר האגדה שיצרו את כל היסודות שעשאוהו לנצחי – החמימות הפנימית, הציוריות המגוונת, הצמצום והחריפות שבלשון חכמים וכוח הדמיון העממי.
באגדה באו לכלל ביטוי כמעט כל הסוגים הספרותיים שהיו נוהגים בישראל באותם ימים רחוקים – סיפורי מעשים ושיחות, תיאורים ממשיים ודמיוניים, טרגדיות ומעשי גבורה, דרשות ואמרות, משלים וחידודים, דברי פיוט וגוזמאות, דברי הבאי ודברי בדיחות, לשון חכמה וחידות – בקצרה מעין בלתי נדלה של חכמה, הווי והנאה. האגדה כוללת הרבה מהשקפות העם על גורלו ויעודו, דעות חכמיו ומנהיגיו על קנייני האומה ודרכה, על חיי עולם וחיי שעה, על מאורעות שהיו ושעתידים לקרות, על חיי יום-יום ודאוגתיהם מול השאלות הנצחיות, על מלכות הארץ ומלכות השמים. אין כמעט דבר שיכול הדימיון להעלות והאגדה לא עסקה בו באופן כלשהו.
מסכת האגדות והמדרשים של עם ישראל היא ים רחב-ידיים, שעדיין לא נגאל ואינו בהישג ידם של הרבים. ספר האגדה הנוכחי הוא מעין השאור שבעיסה, אוצר נבחר של אגדות ישראל.
Login and Registration Form